Gambar Bulan Terbelah Dua


Gambar Kesan Retakan Bulan

Gambar Kesan Retakan Bulan

Saya merasa tertanya-tanya mengapa terdapat kesan retakan pada permukaan bulan?

Mengapa Pihak NASA menghighlightkan berita yang lain sedangkan kesan bulan terbelah dua yang sepatutnya menjadi isu besar disenyapkan.

Saya mengambil dari petikan berita NASA yang dipaparkan dalam utusan.com.my

 

WASHINGTON 7 Sept. – Sebuah kapal angkasa Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) merakamkan gambar permukaan bulan yang begitu jelas sehingga menampakkan jejak tayar kenderaan dan bekas tapak kasut yang ditinggalkan oleh angkasawan misi Apollo beberapa dekad lalu.

Tiga imej resolusi tinggi yang dipancarkan oleh Pengorbit Tinjauan Bulan (LRO) milik NASA menunjukkan butir-butir jelas tapak pendaratan di bulan bagi misi angkasa lepas Apollo 12, 14 dan 17 pada akhir 1960-an dan awal 1970-an.

Malah imej itu mendedahkan setiap haluan jejak tayar apabila angkasawan Apollo yang meneroka permukaan bulan dengan memandu kenderaan lasak menukar arah.

“Kami boleh menjejaki semula langkah angkasawan dengan lebih jelas untuk melihat lokasi mereka mengambil sampel permukaan bulan,” kata ahli geologi bulan, Noah Petro di Pusat Penerbangan Angkasa Goddard di Greenbelt, Maryland.

Imej itu juga memperlihatkan jejak-jejak yang jelas pada permukaan bulan apabila angkasawan keluar dari modul Apollo dan meneroka dengan berjalan kaki.

NASA berkata, visual terbaru yang menakjubkan itu dapat dirakamkan disebabkan perubahan pada orbit kamera altitud rendah yang membolehkan gambar diambil dari jarak kira-kira 21 kilometer oleh LRO. – AFP

————————————————————–

amarjamaludin.wordpress.com

Kaherah/ 14 September 2011/ Rabu

Advertisements